Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2011 11:32 - Послание за мир и единство
Автор: forestnymph Категория: Лични дневници   
Прочетен: 588 Коментари: 1 Гласове:
0



П О С Л А Н И Е НА СВ. СИНОД НА БПЦ – БП ЗА МИР И НАРОДНО ЕДИНСТВО
30 септември 2011 13:20, Българска Патриаршия

БОГОЛЮБИВИ ЧЕДА НА СВ. НИ ЦЪРКВА,

ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

С огромна душевна печал посрещаме трагичните събития в с. Катуница и други места. През последните дни непрекъснато, от сърце и вседушевно, призоваваме Всеподателя Бога да прояви и сега безкрайната Си милост и дари разум и успокоение в душите на нашите духовни чада и на всички български граждани. Народът ни е мъдър и сме сигурни, че няма да допусне да бъде въвлечен в изкушенията на необуздана ярост, предизвикваща насилие. Етническо напрежение в България не е имало, няма и не бива да има. Православната църква ще направи всичко по силите си, с молитва и проповед, това да не се случва.

Същевременно мащабът на разразилите се събития свидетелства за огромно натрупване на гняв и омраза сред народа. Така става винаги, когато системно се пренебрегва и се допуска да бъде погазван Божият закон. Бог иска на земята да има справедливост. Справедливост има тогава, когато всекиму се въздава според делата, а нарушенията и престъпленията бъдат наказвани. Когато държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява. От друга страна, обаче, когато цели групи от българското население са доведени до окаяно положение, когато са лишени от елементарни шансове да осигурят подслон и препитание на себе си и децата си, тогава и у тези – макар и малки групи – се поражда съпротива. Отсъствието понякога на тези два основополагащи принципа – справедливост и солидарност, заплашва да разруши обществения организъм. Задача на държавата е със своите действия да покаже и докаже, че има воля да ги спазва. Да наказва престъпниците. И същевременно с това да се грижи и защитава слабите.

Бог да дава разум на всички ни. Нека от все сърце измолим прошка за прегрешенията и пропуските си и на колене да Го молим да запази България от бедствия и размирици, както винаги досега я е пазил.

Св. ап. Павел съветва: „доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци“ /Рим. 12: 18/. Да помним думите на великия Христов апостол и да ги изпълняваме.

От името на Св. Синод на БПЦ – БП изказваме отеческо съболезнование на родителите, близките и сродниците на невинните жертви и молим Всеподателя Бога да упокои душите им във вечно блаженство, а на всички опечалени да дари благодатната утеха на Св. Дух.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=52324


1 октомври, Покров на Пресвета Богородица

image


В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".
Празникът Покров на Пресвета Богородица възниква през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.
Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци.

Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Забележително е, че празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

http://www.pravoslavieto.com

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - improve pagerank backlink service
01.11.2011 18:43
hiya and welcome forestnymph.blog.bg admin discovered your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer how to get backlinks seo basics <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> backlink solutions Take care. John
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: forestnymph
Категория: Лични дневници
Прочетен: 28644
Постинги: 72
Коментари: 31
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930